Het is verstandig om regelmatig je hond een gezondheidscontrole te geven. Niet ingewikkeld, gewoon een tiental punten nalopen terwijl je heerlijk met de hond aan het knuffelen bent. Door de check minimaal één keer per maand te doen kun je eventuele gezondheidsproblemen in een vroeg stadium opmerken.
Een hond kan het niet vertellen als hij pijn heeft of als hij zich niet lekker voelt en reageert vaak anders op gezondheidsproblemen dan een mens. Je hoeft echt geen dierenarts te zijn om je hond grondig te kunnen onderzoeken. Als je weet waar je op moet letten, kun je regelmatig de gezondheid van je hond controleren en tijdig signaleren wanneer er iets niet in orde is. Hoe kun je een gezondheidscheck uitvoeren bij je hond?
De gezondheid van je hond
Het is bij een hond niet altijd gemakkelijk te zeggen of hij ziek is of niet.
Er zijn honden die pijn hebben en toch vrolijk spelen en gewoon eten. Hij kan je niet vertellen wat hem mankeert en daarom is het belangrijk je hond regelmatig te controleren.
Een dierenarts ziet de hond meestal maar een paar keer per jaar. In die tussentijd kan er heel wat ontstaan.
Jij kent je eigen hond het beste en weet wanneer er iets verandert. Controleer hem dan ook regelmatig – het liefst wekelijks – op spelende wijze op zijn gezondheid. Het neemt vaak maar enkele minuten in beslag.
Oor controle bij de hond
Oren
Het controleren van de oren is erg belangrijk omdat honden een grotere kans hebben op oorinfecties. Dat komt door het model van het oor. Vooral honden met lange hagende oren lopen risico. Er loopt een lang buisje vanaf de opening naar binnen. Dit buisje eindigt in een horizontaal buisje. Deze vorm helpt goed bij het voorkomen van verwondingen, maar oorsmeer en andere viezigheid blijft hierdoor erin zitten wat kan zorgen voor infecties. Een gezond oor is reukloos, glad en heeft een vettig glanslaagje. De binnenkant moet een bleke roze huid hebben en bevat haren. Als er een vieze lucht uit het oor komt, kan er sprake zijn van een infectie. Bij een felroze of rode huid of een zwarte, geelgroene of bloederige substantie is er sprake van een infectie. Een donkere, wasachtige ophoping betekent waarschijnlijk dat het oor gewoon eens goed schoongemaakt moet worden.
Maar in hondenoren hoeft zich niet alleen vuil op te hopen, ook is er een kans dat parasieten zoals oormijten of teken het oor weten te vinden. Oormijten zijn zo klein dat je ze niet kunt zien, maar als er korrelige, roodbruine korstjes ontstaan, kan dat worden veroorzaakt door mijten. Ook als je niets aan het oor kunt ontdekken, maar de hond heeft veel last van jeuk, kan zijn kop moeilijk rechtop houden of is duizelig, dan moet je zo snel mogelijk naar de dierenarts.
Ogen
Als je goed in de ogen van de hond wilt kijken, moet je de oren wat naar achteren strijken. De ogen moeten helder zijn, schoon en glanzend. De pupillen moeten even groot zijn, en het weefsel onder de oogleden moet roze zijn of zwart door pigment. Rode ogen of ogen met pus erin zijn ontstoken. Tranen kan ook een aanwijzing zijn voor een ontsteking, hoewel rassen met bolle ogen zoals de mopshonden en pekinezen veel traanvocht produceren om de oogbollen vochtig te houden. Als één oog rood is, kan het zijn dat er iets onder één van de drie oogleden zit. Het derde ooglid is te zien als een randje aan de onderkant van het oog. De meeste mensen zien het echter nooit - totdat er een keer een vuiltje onder zit. Dan wordt het derde ooglid rood, waterig en gezwollen en heeft de hond mogelijk antibiotica nodig.
Als de hond ouder wordt, zullen zijn ogen veranderen. Sommige veranderingen zijn normaal, en andere niet. Het is normaal dat de ogen een blauwe waas krijgen als de hond ouder wordt. Dit komt omdat er steeds meer afgestorven cellen zich in het midden van het oog ophopen, maar de hond kan nog gewoon zien. Als het blauw vermengd is met zilveren vlokjes of een melkachtige waas zou de hond grauwe staar kunnen hebben. Hierbij is er sprake van een verharding van de ooglens. Een blauwig oog dat bloeddoorlopen of pijnlijk is, kan wijzen op groene staar. Dit een ernstige aandoening die een hond blind kan maken als hij niet snel wordt behandeld.
Neus
Een hondenneus zegt niet veel over de gezondheid van de hond. Als de neus koud of warm aanvoelt, hoeft dat niet te wijzen op een ziekte. Wel moet de neus vochtig zijn en niet droog of gebarsten. Ook mag er geen afscheiding of pigmentverlies zijn.
Bek
Een hond hoort niet te stinken uit zijn bek en een vies gebit te hebben. Zijn tanden moeten schoon zijn en het tandvlees roze, waarbij er soms zwarte pigment aanwezig is. Een slechte adem en rood tandvlees zijn eerste tekenen van gebitsproblemen. Door regelmatig een blik in de bek van je hond te werpen, kun je eventuele problemen tijdig aanpakken. Het is aan te raden om regelmatig de tanden van de hond te poetsen. Enkele keren per week moet voldoende zijn.
Gebitscontrole bij de hond
Lichaam en ledematen
Voel aan zijn ruggengraat en oefen voorzichtig wat druk uit op de borst en buik. Dit mag de hond geen pijn doen. Om te weten of je hond last heeft van stijfheid, til je voorzichtig een voor een de poten op. Let op zwellingen, gevoelige plekken of andere veranderingen. Bestudeer de houding van je hond, en kijk of hij nergens stijf of krom is.
Ademhaling
Als je luistert naar de ademhaling, mag dit niet teveel geluid maken. Hij hoort rustig te ademen, tussen de 10 en 30 keer per minuut, afhankelijk van de grootte. Als de hond slaapt kun je op zijn ademhaling letten. Het is normaal dat een hond wel eens snurkt tijdens de slaap. Als de hond buiten adem lijkt of snel ademt wanneer hij rustig is, laat de dierenarts er dan naar kijken. Afwijkingen in de ademhaling kunnen veel oorzaken hebben, zoals allergieën of hartproblemen. Een hond mag na een normale hoeveelheid beweging niet bekaf zijn en buitensporig hijgen. Dit kan duiden op een ziekte of iets aan de luchtwegen. Laat de hond controleren.
Bloedsomloop
Een gezonde bloedsomloop zorgt ervoor dat het bloed en de voedingsstoffen daarin door het lichaam wordt getransporteerd. Je kunt dit op eenvoudige wijze controleren. Pak zijn lip vast aan de zijkant van de bek en til het op zodat het tandvlees zichtbaar wordt. Druk met je vingertop voorzichtig op het tandvlees boven de hoektand. Al je stopt met drukken, moet de lichte vlek op het tandvlees binnen twee seconden weer zijn verdwenen. Als het langer duurt, kan je hond last hebben van problemen met de bloedsomloop en moet hij naar de dierenarts.
Huid en vacht
Vacht en huid zijn uitstekende indicatoren van de gezondheid van je hond. De huid is droog, soepel, reukloos en niet te vet. Er mogen geen roos of schilfers op zitten. De vacht is glanzend, zonder kale of dunne plekken. Spreid het haar met je vingers op verschillende plaatsen en kijk naar de huid. Let speciaal op probleemgebieden als hals, buik, oksels, liezen, boven en onder de staart en rond de anus. Let erop dat het haar rond de anus schoon is, niet samengeklonterd is en vrij is van parasieten. Als er resten van ontlasting achter blijven, kunnen er parasieten ontstaan zoals maden.
Dagelijkse gewoontes
Een van de beste graadmeters voor de gezondheid van de hond zijn de vaste gewoontes die hij heeft. Als eigenaar ken je zijn eet- en drinkgedrag en het ontlastingspatroon. Wanneer de hond niet meer naar buiten wil om zijn behoefte te doen, ineens heel vaak naar buiten moet of zelfs incontinent wordt, is er iets aan de hand. Het hoeft niet altijd zo opvallend te zijn. Een hond is een echt gewoontedier, dus als er iets verandert in zijn gedrag, neemt het dan altijd serieus.
Bron vermeldingen:
Dier en Natuur artikelen: Informatie van Huisdieren tot Dieren (infonu.nl)
Gezondheidscheck bij de hond die je zelf kunt uitvoeren | Dier en Natuur: Huisdieren (infonu.nl)
Delen om nog meer bewustheid te creëren…heel graag!
Reageren mag ook, maar negativiteit wordt direct verwijderd. Kun je je vinden in het verhaal, heel fijn.
Voel je je aangesproken: stel dan vragen aan jezelf, maar niet aan ons. En scrol weer rustig verder.....
Reactie plaatsen
Reacties