Voedingswijzer hond

Over voeding voor de hond wordt veel gezegd!

Maar hoe zit het echt? Wat is gezond hondenvoer? Hoeveel voer heeft een hond nodig?

Op deze en andere vragen vind u het antwoord in dit artikel.

Wat is goede voeding?

Goede honden voeding is voeding die uw hond voldoende biedt van alle voedingsstoffen die de hond nodig heeft om goed te kunnen functioneren.

Voor we ook maar iets kunnen vertellen over de samenstelling van hondenvoeding is het belangrijk dat u weet wat de hond doet met deze voeding en voedingsstoffen. De voeding die u de hond geeft, legt een lange weg af voordat hij als stoelgang eindigt. Onderweg vinden heel wat processen plaats die elk hun eigen aandeel hebben in de vertering van het voedsel van de hond.

Het verteringsstelsel van de hond bestaat verder uit de mond, slokdarm, maag, dunne darm, dikke darm, endeldarm (rectum) en anus.

Zoals je ook kan merken heeft je hond dus een heel kort verteringssysteem met korte darmen. De voeding heeft, afhankelijk van wat je voert, slechts korte tijd om de juiste voedingsstoffen op te nemen. Plantaardige materialen in hun ruwe versie hebben veel tijd nodig om verwerkt te worden. Je hond heeft dit van nature gewoon niet voorzien. Dit wil niet zeggen dat ze het niet kunnen verteren!

Voeding komt als eerste in de mond, waarbij het in contact komt met het speeksel. Dit verhoogt de opname van de goede voedingselementen. De werkelijke vertering begint hier nog niet omdat het speeksel van de hond geen verteringsenzymen bevat.

Hierna wordt het voedsel doorgeslikt en gaat het via de slokdarm naar de maag. De maag mengt het voedsel met maagzuur en kneedt alles tot een dikke brij. Het maagzuur bewerkt de aanwezige eiwitten en doodt eventueel aanwezige schadelijke micro-organismen door de zuren in de maagsappen.

Als de voedselbrij goed is gemengd en gekneed gaat hij via de sluitspier van de maag naar het eerste deel van de dunne darm. Hier komen spijsverteringssappen als gal en de sappen van de alvleesklier (pancreas) bij de voedselbrij. Gal helpt bij de vertering van vet. Sappen van de alvleesklier bevatten enzymen die helpen bij de vertering van koolhydraten en eiwitten. Ook de wand van de dunne darm bevat cellen die spijsverteringssappen afgeven. De dunne darm bevat enzymen die helpen bij de vertering, waardoor de voedingsstoffen tot kleine opneembare delen geknipt worden. In de dunne darm wordt het grootste deel van de voedingsstoffen opgenomen en vervoerd naar delen van het lichaam.

Na de dunne darm komt de dikke darm. De dikke darm heeft verschillende functies als opname van elektrolyten (zouten), water en de opname van nutriënten die niet in de dunne darm zijn opgenomen. Als laatste wordt het onverteerde deel van de voeding via het rectum (endeldarm) uitgescheiden.

Veel afvalstoffen = veel stoelgang

100% op het lichaam afgestelde voedingsstoffen = weinig stoelgang

Voeding is een belangrijk onderdeel van de verzorging van een hond. Goede voeding helpt uw hond gezond en fit te blijven.

Om het hondenlijf goed te laten functioneren, heeft het bepaalde voedingsstoffen nodig. Die stoffen worden gebruikt om te groeien, om het lijf 'aan de gang te houden' en om eventuele opgelopen schade te helpen herstellen. Voedingsstoffen zijn er in twee groepen: voedingsstoffen waar veel van nodig is, dit zijn water, vet, koolhydraten, eiwit en waar voedingsstoffen waar weinig van nodig is: vitamines en mineralen.

Vet, koolhydraten en eiwit leveren ook de energie om een hondenlijf draaiend te houden.
Hoeveel van deze voedingsstoffen een hond nodig heeft, hangt af van de 'toestand' van de hond. Zo zal een hond die nog in de groei is, veel beweegt, of bijvoorbeeld drachtig is steeds andere behoeften aan voedingsstoffen hebben dan een hond die weinig beweging heeft.

Essentiële voedingsstoffen

Voedingsstoffen zijn stoffen die ieder dier inclusief de mens nodig heeft. Essentiële voedingsstoffen wil zeggen dat honden deze stoffen nodig hebben, maar niet zelf kunnen aanmaken en via het voer binnen moeten krijgen. Deze voedingsstoffen zijn essentieel voor die specifieke soort en zonder die voedingsstoffen gaat hun gezondheid al snel achteruit.


Essentiële voedingsstoffen voor honden zijn onder andere de vetzuren alfa-linoleenzuur en linoleenzuur. Deze vetzuren hebben verschillende functies, bijvoorbeeld om vocht verlies via de huid te beperken, voor het omzetten van verschillende stoffen in het lichaam en het transport van stoffen van de ene soort lichaamscel naar de andere soort mogelijk te maken in het lichaam van de hond.

De omega 3 vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) zijn zeer waarschijnlijk vooral voor jonge honden belangrijk voor een goede ontwikkeling van het skelet en het zenuwstelsel.
Aminozuren worden gebruikt om om te zetten naar eiwitten, die eiwitten kunnen weer opgenomen en gebruikt worden door het lichaam.

Essentiële aminozuren moeten allemaal in de juiste hoeveelheid in de hondenvoeding zitten.

Essentiële aminozuren voor de hond zijn;

  • arginine
  • methionine
  • histidine
  • phenylalanine
  • isoleucine
  • threonine
  • leucine
  • tryptofaan
  • lysine
  • valine

Goede en gezonde hondenvoeding kan veel klachten oplossen en zelfs (helpen) voorkomen.

Een veelvoorkomende klacht die voortvloeit uit hondenvoer waarvan de samenstelling niet optimaal is, is bijvoorbeeld overbelasting door afvalstoffen en een slechte darmflora.

Een slechte darmflora kan ontstaan wanneer de hond niet de juiste goede bacteriën binnen krijgt. Een gezonde darmflora is nodig om alle voedingsstoffen op te kunnen nemen uit het voedsel. Daarbij is de darmflora uiterst belangrijk voor het immuunsysteem van de hond.

Het immuunsysteem van de hond is een ingewikkeld systeem. Niemand weet hoe het precies werkt! Kort samengevat communiceert het darmslijmvlies continu met de inhoud van de darm. De nuttige stoffen worden opgenomen als reactie op de lichaamsvreemde stoffen worden antistoffen uitgescheiden. Wanneer het immuunsysteem zijn werk niet goed kan doen komt dit vaak door een ontregelde darmflora. De kans op ziekte bij de hond wordt hierdoor vergroot.

Vers vlees hond | De voordelen van vers vlees (KVV) voor de hond.

Vers vlees voeding is populair. Het voeren van vers vlees ook wel KVV (kant-en-klaar vers vlees) heeft afgelopen jaren enorm in populariteit toegenomen. Wat zijn de voordelen en nadelen van vers vlees?!

Dit artikel geeft u informatie en advies over het voeren van vers vlees (KVV, BARF) aan uw hond.

Wij bieden u daarnaast - voor een scherpe & eerlijke prijs - kwalitatief hoogwaardig vers vlees voor honden en katten in onze webshop!

Klik op onderstaande afbeelding om het artikel over de voordelen van vers vlees (kvv) te lezen!


bron: https://www.specimal.nl/service/voedingswijzer/