Groeipijn bij de Cane Corso


Op röntgenfoto's kan groeipijn vaak zichtbaar gemaakt worden; 

Het uit zich als wolkvorming in de mergholtes van de lange botten.  

Wat is groeipijn?


Groeipijn, ook wel enostose of panosteïtis genoemd, is een probleem wat voornamelijk bij reuen voorkomt in de leeftijd van 6 tot 16 maanden oud, van grote rassen zoals de Cane Corso.

Bij groeipijn wordt tijdens de groei extra bot gevormd in de mergholte van voornamelijk de lange botten van de voor- en achterpoten. Dit zorgt voor vernauwing van de mergholte, gepaard gaande met vochtophoping, wat zorgt voor afsterven van vet en vernauwing van de bloedvaten die voedingsstoffen aanvoeren. 

Deze vernauwing en verminderde bloedtoevoer zorgen voor pijnlijkheid in de botten, welke op verschillende momenten in verschillende poten kan optreden. 

De problemen worden verergerd door eiwitrijke en calorierijke voeding, wat vaak in puppy- en jonge hondenvoeding zit.


Welke symptomen laat de hond zien?


  • Kreupel, mank lopen
  • Wisselende ernst van kreupelheid
  • Kreupelheid kan de ene keer de ene poot zijn en dan weer een andere
  • Niet willen lopen
  • Pijn uitingen, zoals kreupelheid, piepen, janken, plotseling bijten
  • Koorts


Wanneer weten we zeker dat de hond groeipijn heeft?


Uw dierenarts zal de diagnose groeipijn stellen. 

Het belangrijkste daarbij is dat de dierenarts met de hand druk zal uitoefenen op het spaakbeen van de voorpoot en het scheenbeen van de achterpoot. 

Deze langpijpbeenderen zijn namelijk het meest gevoelig voor druk bij groeipijn en die druk is rechtstreeks op het gevoelige beenvlies. Vaak is de hond pijnlijk op meerdere plaatsen. 

Een röntgenfoto kan de diagnose groeipijn ondersteunen en bevestigen.


Hoe komt een hond af van groeipijn?


Groeipijn hoeft niet altijd behandeld te worden. Dit hangt af van de ernst van de symptomen die de jonge hond laat zien. 

In overleg met uw dierenarts kunt u kiezen voor aangepast bewegen en eventuele pijnstilling. 

Die pijnstilling bestaat uit het inzetten van NSAID pijnstillers/ontstekingsremmers. Die kunnen namelijk heel effectief de pijn verminderen dan wel wegnemen. 

NSAID pijnstillers verminderen de doorbloeding en daardoor de zwelling onder het beenvlies, daarbij remmen zij de afgifte van prikkelende stofjes voor het zenuwstelsel.

Overigens is er niet echt een behandeling voor groeipijn, pijnstilling pakt niet de oorzaak aan maar helpt de hond prettiger leven.

Andere mogelijkheden om groeipijn te verminderen is de voeding te veranderen naar een minder eiwit- en calorierijk dieet. 

Meestal adviseren we dieren over te zetten op 'volwassen' voeding. Puppy- en jonge hondenvoeding is echter niet voor niets ontwikkeld, alleen als dieren last hebben van groeipijn zouden ze overgezet moeten worden op volwassen voeding.


Het gaat altijd over

Wel zo prettig om te weten is dat groeipijn uiteindelijk altijd een keer overgaat. Wanneer de hond zo'n 1.5 jaar oud is dan zijn de verschijnselen eigenlijk altijd wel verdwenen.